Information om att flytta till Spanien finns även på vår sida TillSpanien.se
Alla som har flyttat någon gång eller två vet att det är en hel del att tänka på. Jag, som har flyttat fler gånger än vad jag kan räkna upp utan att tänka efter ordentligt, skulle nästan vilja kalla mig för något av en expert. Ändå är det en hel del jag känner att jag vill ha extra koll på nu när vi ska flytta till Spanien med barn. Jag fick rådet av en vän som redan flyttat utomlands att skriva ner en lista på sådant vi behöver kolla upp, planera och ordna med innan, under och efter flytten. Jag kan dock inte ta åt mig äran över frågeställningarna jag gjort, jag har norpat dem från den listan min vän skrev när han flyttade för några år sedan. Han i sin tur hade hittat dem på någon hemsida för utlandssvenskar. Frågeställningarna är dock väldigt banala, sådant som de allra flesta frågar sig när de ska till att ge sig av utanför Sveriges gränser.
Listan uppdateras allteftersom jag kommer på nya saker eller kommer på lösningar.
BOSTAD – HÄR OCH DÄR
Ska vi hyra ut eller sälja?
Vi valde att hyra ut huset eftersom vi inte vet hur länge vi kommer att vara borta. Kanske blir det bara ett par terminer, kanske blir det längre. Vi vill ha kvar huset som en reträttmöjlighet. Det här är ändå det hem Alva har levt sina första år i och det är här hon har sina vänner som hon känt sedan hon var ett par år gammal. Om man vill hyra ut sin bostad till företag kan man anmäla sig här eller här.
Var ska vi bo?
Vi hade från början tänkt hyra ett hus under tio månader i Villamartin. Nu har planerna ändrats något och vi kommer troligtvis istället slå oss ner i Fuengirola på Costa del sol. Vi har hittat en lägenhet att hyra där som vi ska kika närmare på i april. Det finns en mängd sidor att leta bostäder på, både genom förmedlingar och privat. Exempel är Mas Amigos (Costa Blanca) och Residencia (Costa del sol), men det finns många fler. Läs gärna under praktiska tips där jag länkar till ett gäng bostadsförmedlingar. Om man har Facebook kan man fråga sig fram i ett flertal grupper för svenskar på olika platser i Spanien, bland annat Svenskar i Fuengirola, Svenskar i Malaga, Svenskar på Mallorca osv. Där finns alltid gott om folk med kontakter eller koll på bostäder att hyra för kortare eller längre tid. Tänk bara på att många av dessa människor tar betalt (ofta rätt mycket) för att förmedla lägenheterna, även om en del bara är schyssta och hjälper till ändå.
Ett absolut råd är att aldrig skriva på långtidskontrakt på distans, utan att ha sett bostaden först. Det bästa är att hyra något för en kortare period först och sedan leta efter något att långtidshyra när man väl är på plats och känner till områdena bättre och dessutom kan titta på bostaden direkt.
Något att tänka på när man letar bostad är vilket väderstreck den ligger i. På vintern blir det rätt kallt inomhus eftersom husen är byggda snarast för att hålla ute värme och inte kyla. Under några månader vill man därför gärna ha så mycket solvärme som möjligt för att inte halvt frysa ihjäl eller ruinera sig med dyr el för att värma upp. Leta därför efter något i syd eller västläge.
Till sist kan man också ha i åtanke att inredningen ofta inte är att jämföra med den vi kanske är vana vid. Många gånger är den väldigt spartansk eller återspeglar äldre generationers stil.
EKONOMI och FÖRSÖRJNING
Hur ska man försörja sig?
När jag bodde i Spanien som ung hade jag bara mig själv att tänka på. Hur jag skulle försörja mig var no big deal, det gick alltid att ta olika ströjobb. Som ung skandinav var det heller inga problem att få jobb på restauranger och nattklubbar. Nu, ungefär femton år senare, är läget helt annorlunda eftersom vi ska flytta med barn. Om man vill flytta till Spanien ska man vara medveten om att lönerna där är betydligt lägre än vad vi är vana vid här i Sverige. Det råder också hög arbetslöshet i Spanien. Men om man verkligen vill flytta till Spanien skall man inte låta detta stoppa en. Är man positiv, engagerad och villig att hugga i och arbeta har man en god chans att få jobb, särskilt om man har språkkunskaper i spanska, engelska och något skandinaviskt språk. Vi har lyxen att kunna fortsätta arbeta med våra nuvarande jobb eftersom de är platsoberoende till stor del. Jag eftersom att jag skriver och maken genom att han kan dela upp sin tid mellan Spanien och Sverige och jobba en del på distans.
Ett vanligt misstag som folk gör (vilket resulterar i att man kan tvingas flytta hem igen efter ett tag) är att man inte har en plan för just försörjningen. Vi har sett otaliga fall där folk rycker lite på axlarna och säger att ”det ordnar sig” och så står de där sedan och vet inte hur de ska få ihop allt. Gör en plan, det är vårt absoluta råd! Spara i förväg, starta eget (med realistiska möjligheter att få en inkomst), plugga med studiestöd, eller kolla upp möjligheter till anställning innan ni drar iväg med hela familjen för att slå er ner i det förlovade landet Spanien.
Föräldrapenning
Under hösten 2015 och våren 2016 måste vi ta ut de dagar vi har kvar av föräldrapenningen. Vi har dubbelkollat med försäkringskassan och vi har fortsatt rätt till detta eftersom vi kommer att vara skrivna i Sverige och inte skrivas ut under första året vi är borta.
BIL
Vi ska se om någon vill överta leasingen på vår bil här hemma och sedan köper vi en begagnad bil som redan är registrerad i Spanien. Alternativet är att hyra bil där nere, vilket kan göras med liknande avtal som Sveriges leasingavtal, fast från månad till månad. Man behöver alltså inte binda upp sig under flera år. Kollar just nu upp vad som blir mest fördelaktigt för oss.
Att ta med sig och registrera om sin svenska bil är en dyr och krånglig historia, därför tipsar vi om att sälja om man äger bil i Sverige och köpa en spanskregistrerad när man väl är på plats i Spanien. Tänk på att man endast får köra en svenskregistrerad bil i Spanien under en begränsad tid, i sex månader (det finns uppgifter som säger att det tom är endast 3 månader, men dessa är obekräftade och de spanska myndigheterna verkar inte ha riktig koll på vad som gäller själva). Om man är resident får man inte köra svenskregistrerad bil alls, utan skall registrera om den samma månad man blir resident. Sedan kan man få uppskov under sex månader totalt medan man väntar på att de spanska skyltarna kommer.
Om man inte är resident i Spanien kan man skriva ut en blankett här som visar på att man har rätt att köra sin svenskreggade bil i Spanien. Kan vara bra att ha den i bilen om man skulle bli stoppad av någon ”okunnig” polis.
Tyvärr är kollektivtrafiken inte särskilt väl utbyggd (undantag finns naturligtvis, mellan vissa städer går det väldigt fina tågförbindelser) om man jämför med Sverige, så att ha bil är nästan en nödvändighet, i alla fall utanför de större städerna. Vi har tur som kan dra nytta av pendeltåget mellan Fuengirola och Malaga. Vill man däremot åka kollektivt mellan Fuengirola och Marbella blir det genast lite knöligare.
SKOLA
Vi som har barn måste besluta oss för om hon ska gå i spanska skolan, någon internationell skola eller den svenska/skandinaviska.
Vi har valt att sätta Alva i en svensk skola. Eftersom spanska skolor inte tillåter att föräldrarna är med i skolan ens första dagen även om barnen kommer nya från annat land har vi valt bort det alternativet. Detta har naturligtvis upprört somliga, men det kan inte hjälpas. Läs mer om vårt val här och här. För oss var det helt otänkbart att lämna vårt barn åt sitt öde i en ny skola, utan att känna någon och utan att kunna språket. Därför har vi nu ansökt om plats på Svenska skolan i Fuengirola. Alla papper är inskickade och klara. De ska ha ett antagningsmöte torsdagen den 19/3 och efter det får vi besked om huruvida Alva kommer in eller inte. Vi håller tummarna allt vi kan!
Det ingår obligatorisk undervisning i både spanska och engelska redan från det att barnen är sex år gamla i svenska skolor i Spanien, så viss spanskundervisning får hon alltså ändå, även om hon inte går i spansk skola. Eftersom hon förstår språket från början kan hon få behållning av undervisningen istället för att sitta och ha panik över att inte förstå något. Vi känner vårt barn tillräckligt väl för att veta att hon skulle ha låst sig i ångest över att bli lämnad ensam bland människor hon inte känner eller förstår och hon skulle inte ta till sig någon ny information utan istället stänga av.
Om ni vill ha ert/era barn i svensk skola utomlands så tänk på att många av dem är väldigt populära och kan ha lång kö. Var därför ute i god tid med att ansöka om plats. Särskilt gäller detta för svenska skolan på Mallorca och den i Marbella, men även de andra skolorna kan ha kö.
- Uppdatering: Vi har haft möte med nuvarande skolans rektor och fått beviljad ledighet medan vi är borta och Alva har kvar sin plats i klassen om och när vi kommer tillbaks. Det känns tryggt och bra.
- Uppdatering: Måste beställa ut sjukjournalen från skolsyster, samt personbevis från Skatteverket. Det ska skickas vidare till Svenska skolan. OBS! Glöm ej att personbevis skall vara stämplade och signerade av Skatteverket för att godtas i Spanien.
- Uppdatering: Alva har kommit in på Svenska skolan på Costa del Sol i Fuengirola. Vi är så glada!
NYTT SPRÅK
Kan krasst konstatera att den spanska jag en gång kunnat har försvunnit i dimman. Man klarar sig långt med svenska och engelska vid både Costa Blanca och Costa del Sol (det bor väldigt mycket engelsmän där!) men självklart vill vi kunna språket i det land vi bor i. Man missar väldigt mycket och hamnar utanför om man inte kan språket. Jag försöker lära mig en del grunder via Duolingo och Babbel och hoppas kunna speeda upp inlärningen när vi väl är på plats och hör språket runt oss hela tiden och kan prata med andra som talar spanska flytande.
I svenska skolor i Spanien ingår både spanska och engelska som obligatoriska ämnen redan från förskoleklass. Varför gör det inte det i Sverige också? I alla fall engelska borde man börja tidigt med, barn i den åldern tar ju in nya språk som svampar, varför inte passa på? Alva kommer dessutom att vara med på aktiviteter på eftermiddagar och helger som sker på spanska och vi kommer försöka hjälpa henne att hitta spansktalande vänner.
En stor oro jag har haft när det gäller just språk är vad som händer om det skulle hända mig något när jag och Alva är själva och hon inte kan språket. Hon skulle ju varken kunna ringa ambulans eller springa och hämta hjälp utan bli helt utlämnad, ensam och övergiven om jag var satt ur spel. Nu har jag dock kommit på att vi ska ha en liten lapp som vi plastar in och som alltid ligger på ett och samma ställe i huset där vi bor. På lappen ska det stå ”Mamma är sjuk, jag behöver hjälp att ringa ambulans. Vi bor på…” och så adressen, både på spanska och på engelska. Då kan hon ta med lappen och springa in till någon granne för att få hjälp och blir inte lika utlämnad innan hon kan språket.
PASS, NATIONELLT ID och NIE-NUMMER
Pass
Vi har alla nya pass så dem behöver vi inte oroa oss för än på fem år. Nu skall vi bara ta ett gäng kopior på dem, alltid bra att ha (läs mer om det under praktiska tips). Särskilt som pass är det som gäller som id-handling i Spanien.
Nationellt ID
Eftersom vi kommer att vistas länge utomlands tror vi att vi kommer att ansöka om nationellt ID. Känns smidigare än att släpa omkring på passen överallt. Nationellt ID söker man på polisens passcentral. Det är giltigt i fem år och kostar 400 kr. (Även om man blir residencia i Spanien behöver man ändå ett giltigt ID-kort.)
Uppdatering: Vi har nu fixat nationellt ID (till mig och Alva) och hämtat ut dem.
NIE
Om man väljer att söka NIE-nummer från Sverige skall det göras i god tid. Tar ca 3 veckor att få handlingarna. Läs mer här om var du kan göra det (Stockholm, Göteborg och Lund), hur det går till och vad det kostar. Vi väljer att söka på plats i Spanien eftersom vi samtidigt skall söka om Padron och det kan inte göras från Sverige. Läs i ovanstående länk om hur man söker NIE och Padron från Spanien.
AVTAL och ABONNEMANG
Vi har börjat säga upp de abonnemang och kort vi inte behöver ha kvar när vi flyttar. Som de strukturerade svenskar vi är har vi sedan tidigare ett excel-ark där vi listat vilka abonnemang vi har, kundnummer, hur lång uppsägningstid det är och när avtalen löper ut. Nu är det bara att kolla när vi behöver säga upp till vart och ett av företagen. Smidigt! OBS! Glöm ej att säga upp tv-licensen.
STÄDA HUS – HÄR OCH DÄR
Flyttstädning här
Ska vi anlita städfirma för flyttstädning så att vi inte riskerar att behöva åka tillbaks för att omstädning om hyresgästerna skulle få för sig att klaga på städningen, eller ska vi städa själva? Vi har inte bestämt oss än, uppdatering kommer.
- Uppdatering: Japp det blev flyttstäd eftersom jag väldigt olägligt hamnade på sjukhus och fick ligga inlagd en dryg vecka precis vid tiden för flytten.
Flyttstädning där
På plats i Spanien kan man i princip räkna med att behöva städa igen, om man inte hyr bostad, eftersom det vanligaste är att man köper bostaden som den är, ostädad…
FÖRSÄKRINGAR och SJUKVÅRD
- Har beställt och fått EU-kort för oss alla. Detta ger dock bara tillgång till akut och nödvändig vård. Vill man ha en fast läkare måste man ansöka om ett ”Seguridad Social”-nummer. Ta hjälp av en Gestoria! (Läs mer i inlägget om spanska förkortningar och begrepp)
- Vad täcker egentligen våra försäkringar? Behöver vi lägga till något mer? Måste kollas!
Uppdatering: Hemförsäkringen hos Folksam ger reseskydd i 45 dagar, vilket är det vanligaste (vissa försäkringsbolag har 60 dagar). Därefter måste man hem igen för att få nya dagar (räcker att komma hem och vända igen, vissa bolag kräver att man är hemma en längre tid, vissa så lång som 6 månader, innan man kan återvända till samma plats man var på senast och få nya dagar). I annat fall får man teckna en tilläggsförsäkring, vilken är dyr, men skulle det hända något och man är oförsäkrad och måste ta sig hem med tex ambulansflyg kan det bli MYCKET dyrt.
Uppdatering: Vi funderar på att teckna en försäkring här istället för tilläggsförsäkringen hos Folksam. Det blir mycket billigare.
- En bra idé att gå till tandläkaren med Alva en omgång innan vi åker eftersom det inte är fri tandvård för barn i Spanien. Däremot är tandvården rätt mycket billigare än i Sverige, så jag passar på att göra färdigt en lagning jag dragit på länge där nere istället.
- Alla kontroller som skall göras (Alvas astma, min livmodercancer) måste bokas in innan vi åker. Recept (Alvas astma) skall fyllas på. Vi har även fyllt på med de vaccinationer vi ansåg oss behöva.
FÖRVARING och LOGISTIK
Förvaring
Vi kommer att låsa ett av rummen i huset medan vi hyr ut och förvara en del saker där. Annat kör vi upp till sommarstället i Hunnebostrand och en del skänker vi eller säljer på Blocket.
Vi kommer dessutom att packa ner några få lådor med saker som inte går att ta på flyget men som vi ändå vill ha med oss ner för att de betyder mycket för oss, saker som inte går att ersätta där. Dessa lådor kommer vi att frakta ner med hjälp av en transportfirma. Vi har kommit fram till att det är värt ett par tusen att få ner dessa grejer eftersom de har så stort affektionsvärde för oss och kommer få oss att känna oss mer hemma även om vi hyr vårt hus. Det finns en mängd transportfirmor som är bra och seriösa, många av dem erbjuder också förvaringsmöjligheter både i Sverige och Spanien. Det kan variera väldigt i pris mellan de olika företagen så det lönar sig att fråga runt och be om offerter från flera olika firmor. Vi har valt att flytta våra lådor med Vintage Point Marbella och har bara gott att säga om dem. De har varit här och hämtat i två omgångar och vi har fått väldigt trevligt och positivt bemötande. Prata med Therese Lindberg, hon nås via Facebooksidan ovan eller på nummer (0034) 652295226.
Adressändring
Det finns flera alternativ. Man kan göra en vanlig adressändring till Spanien, vilket vi inte gör eftersom vi är fortsatt skrivna här hemma. Man kan göra en flyttanmälan och eftersändning till någon man litar på i Sverige. Man kan även skaffa en Särskild postadress, vilket är det vi kommer att göra eftersom vi är borta minst 6 månader och är fortsatt folkbokförda i vårt hus. Det kostar inget att skaffa särskild adress. Så här står det på Skatteverkets sida om särskild postadress: ”En särskild postadress är ett komplement till en folkbokföringsadress. Din folkbokföring ändras alltså inte om du anmäler en särskild postadress.” Om man är utomlands mer än ett år skall man istället anmäla utlandsflytt och bli utskriven från Sverige.
SKATTEVERKET, BANK och KREDITKORT
Skatteverket
Alla papper som kan behöva vara stämplade från Skatteverket (personbevis) skall beställas och vigselbevis samt Alvas födelseattest ska kopieras.
Kolla noga upp var du kommer bedömas vara skatteskyldig. Generellt sägs det att om man vistas 183 dagar i Spanien (6 månader eller mer) så anses man ha sin hemvist i Spanien eftersom man bor där under huvuddelen av året. Man skall då söka om residencia. För att få residencia måste man ha en arbetsinkomst från en arbetsgivare, pension, eget företag i Spanien, studera i privat eller offentlig skola i Spanien, eller ha tillgångar som räcker för att försörja sig och familjen. Alternativt ska man vara familjemedlem till en person som uppfyller något dessa krav. OBS! Det finns flera undantag från denna regel så kolla vad som gäller i just ert fall. Anlita gärna en spansk jurist för att få så exakta svar som möjligt. Det är bättre att lägga en slant på att få korrekt rådgivning än att drabbas av dryga böter för att man vistats illegalt i landet eller oavsiktligt begått skattebrott.
Bank
Man kan behöva kolla upp hur man ska hantera eventuella ägda fastigheter, aktier och fonder i Sverige och vad som gäller när det kommer till skatt för dessa. Kolla upp med både bank och Skatteverket vad som gäller i just din situation så att du inte råkar bli en intet ont anande ekobrottsling.
Väl på plats kommer vi att öppna ett spanskt bankkonto så att vi får ett spanskt kontokort. Vi har fått tips om att Banco Sabadell inte har några avgifter så länge man sätter in minst 700€ på kontot under månaden, vilket vi kommer göra. Det är även avgiftsfritt om man är under 26 år.
Fullmakt
Det kan vara bra att hos banken lämna fullmakt till någon man litar på som kan hjälpa till med enklare bankärenden. I vårt fall är Martin i Sverige såpass ofta att han kan fixa sådant åt oss.
Kreditkort
Kolla upp alla magnetremsor och skick på kort så att de funkar, annars beställ nya från banken. Kolla upp bonuskort för flygresor. Vilket är bäst för oss?
INTERNET OCH NÖJEN
Spotify
Jag har kollat upp att man kan använda Spotify även i Spanien. Har man premium funkar det hela tiden, medan man som gratismedlem har 14 dagar på sig att lyssna allt vad öronen orkar.
Internet
Självklart finns det mängder av alternativ, beroende på vad man är ute efter. ADSL, fiber (på vissa ställen i alla fall), trådlöst osv. Men om man inte vill binda upp sig vid varken plats eller abonnemang kan ett mobilt bredband vara en lösning. Man kan då köpa en sticka och sätta i ett sim-kort och sedan är man good to go. Finns flera olika att välja på här.
Svensk Tv
Även om jag kan tycka att spanska tv-program är ett bra sätt att öva på språket så kan det ibland kännas skönt att ha tillgång till svenska program även om man befinner sig utomlands. Jag har nosat reda på ett företag varigenom man kan se alla svenska play-kanaler var man håller hus (om man kopplar datorn till tv:n). Vad jag förstår så är det helt lagligt eftersom tjänsten bara tillhandahåller en nätverksanslutning, inte själva tv-kanalerna. Läs gärna mer om det hela här.
Grillning
Många kommuner har strikta regler kring var och hur man får grilla. På vissa ställen ska man akta sig för att grilla med kolgrill även på den egna terrassen. Om någon tror att det brinner och ringer brandkåren är det nämligen den som orsakat missförståndet, inte den som ringt, som får stå för kalaset vid falsk utryckning. Kolla noga upp vad som gäller där Ni kommer bo.
Radio
Den så kallade Kustradion sänder från en studio på Costa del Sol. Underhållning i all dess radioformer med nyheter, reportage, ekonominyheter, sport, svenska och spanska nyheter, väder, frågesport, kultur, tävlingar, musik m.m. Länk här. Frekvens 104,8
Frisör
Kan tipsa om två salonger som har engelskspråkig personal som är duktiga på vårt lite tunnare skandinaviska hår. Den första heter Vanity och drivs av ett bar brittiska kvinnor. Salongen har det mesta inom skönhet, både hår, naglar, ansiktsbehandlingar, massage och spray tan. På den andra, Gottlieb, jobbar en svensk frisör som näst intill varenda skandinav jag pratat med rekommenderar. Hon heter Sofie Svensson och skall vara suveränt duktig.
VAD BEHÖVER GÖRAS PÅ PLATS
- NIE – identitetsnummer för utlänningar (på Policia Nacional) Uppdatering: Fixat!
Padron – mantalsskrivning i kommunen (på kommunhuset, Ayuntamiento) Uppdatering: Fixat!
- Skriva in oss i Svensklistan på ambassaden i Madrid. Uppdatering: Fixat!
- Öppna bankkonto och skaffa tillhörande kontokort i Spansk bank. Jag har fått kontakt med en svensk banktjänstekvinna på Banco Sabadell i Fuengirola som lovat att hjälpa mig när vi kommer ner. Uppdatering: Fixat!
- Skaffa kontantkort med spanskt nr till mobilen. Öppnar ev. ett abonnemang senare. Uppdatering: Fixat!
- Internet i nya bostaden. Kolla vilken leverantör som är bäst. Uppdatering: Fixat!
- Eventuellt hitta en auktoriserad översättare för att översätta personbeviset, vigselbeviset och födelseattesten till spanska. Behövs vid vissa instanser.
- Köpa begagnad bil (utan att bli lurade helst). Uppdatering: Vi struntar i att köpa och hyr bil från månad till månad istället.
Hej.
Vilken fin sida du har. Har hittat mycket bra information som passar även om det inte är Spanien man flyttar till. Frågorna du listat hade jag med på min lista också, hittade dem på ett forum för svenskar som skulle flytta till Frankrike för två år sedan. Nu funderar jag på att flytta vidare till Spanien och hittade din fina sida.
Vet du vad som gäller för att plugga på svensk högskola på distans i Spanien?
Hej och tack ska du ha.
Spännande med Frankrike, det är ju ett mycket vackert land. Har du trivts bra?
Ja som sagt, frågeställningen är inte på något sätt unik, jag har tagit den av min kompis som i sin tur tagit den från nån hemsida för flera år sedan.
Vad gäller högskolestudier på distans så har jag ingen direkt koll, men jag antar att det inte borde vara några problem att studera på distans i Spanien så länge du är skriven i Sverige? Men jag har ingen superkoll, bäst att du kollar upp det mer noggrant med skolan och CSN.
Hej,
Tack för din sida. Jätte snällt att lägga tid och energi på att dela med sig av information och erfarenhet till andra.
Vi har också börjat fundera och prata om att flytta till Spanien. Vi har en son som är 12 år gammal och är diabetiker. Han använder insulin pump vilket är ganska dyrt men det gratis för patienter här i Sverige.
Jag undrar om du har mer info om sjukförsäkringar, medicin till kroniska sjukdomar osv?
Mvh
Mozhgan
Hej.
Oh, tack så mycket och vad roligt att ni gillar sidan!
Vad spännande att ni funderar på att flytta till Spanien! Är det något särskilt område ni tittat på? Förstår att det är än mer att tänka på när man har en kronisk sjukdom i familjen.
Jag har inte jättebra koll på olika försäkringar, men kan rekommendera er att titta här istället för att teckna vanlig tilläggsförsäkring: http://www.sanitasexpat.com/ Annars är det så att EU-kortet gäller för akut och nödvändig vård, något som många glömmer bort. Att få insulin för er son är ju nödvändigt, därför ska det gå under EU-kortet. När ni skall boka tid för läkarbesök skall ni tala om att ni har EU-kortet och fråga vart ni skall vända er då, så skall ni bli vägledda rätt. Vi skall till exempel ta oss till Malaga för att få gratis hjälp för vår dotter som har astma. Hon har där rätt till en specialistläkare till och med. Hennes vård är ju nödvändig… Jag vet också barnfamiljer som utan problem har fått alla vaccinationer och liknande för sina barn gratis med EU-kortet.
Hoppas att ni blev lite hjälpta av detta och att ni känner er trygga och nöjda med det beslut ni tar.
Hälsningar Linnéa
Tack Linnéa,
Det är Costa del sol som vi har i siktet, men vi är precis i början av vår färd. Vi har pratat om att flytta till Spanien i flera år, men nu verkar det att vi är mer bestämda. Både jag och min man har bra jobb och en ganska bra livsstandard här i Sverige, därför är det verkligen ett svår beslut att lämna all bekvämligheter och tryggheten här och flytta till ett annat land och börja från början igen (du har kanske redan gissat att vi inte är Svenskar). Det största anledningen som övertygar oss om flytten är att trotts all trygghet så känns det att vi inte har nåt liv här. vi tycker om man ska leva livet också, så ska man bo i ett land liksom Spanien. Jag hoppas bara att det inte är en illusion.
Mvh
Mozhgan
Hej! Vi är en familj som är intresserade av att flytta till spanien. Har två barn en son på 3år och en dotter på 11 år.
Råkade kliva in på din sida här, när jag sökte om hur vi skall gå tillväga för att flytta.
Vi är i planerings stadiet , leta skolor samt lägenhet. Helst en svensk talande skola då min dotter inte kan tala spanska. Hur långa är köntiderna för skolorna? Och är det svenska staten som betalar barnens studier eller beskostar man det själv?
Skulle vara roligt att ha mail kontakt med er, då ni har erfarenheten.
Mvh Katja Carlsson
Hej.
Vad kul att ni hittat min sida och vilka spännande planer ni har! Har ni varit mycket i Spanien tidigare så att ni känner extra mycket för något särskilt område?
Om ni är intresserade av svensk skola så har ni Madrid, Orihuela Costa och Costa del sol (där det finns skola i Fuengirola och Marbella) på fastlandet och Mallorca, Gran Canaria och Teneriffa på öarna. Jag vet att Mallorca har många i kö, hur det är med Madrid vet jag faktiskt inte, det var aldrig aktuellt för oss eftersom vi ville bo längs med kusten. Skolorna i Fuengirola och Marbella är väldigt populära och kan ha kö, det bästa är att prata med skolan direkt och höra hur det ser ut. Man skall nog inte räkna med att det bara är att söka och dyka upp precis när man skall flytta, det behövs rätt lång framförhållning just med skolor.
Tyvärr får man bekosta skolan själv. Om man är i Spanien och jobbar för ett svenskt bolag kan man få statsstöd (inte alla kommuner som godkänner det dock) och på så vis få det något subventionerat, men man får fortfarande betala en rätt stor del själv. Vi valde ändå svensk skola, just för att vår dotter inte kunde många ord på spanska när vi kom ner. I spansk skola finns ingen inskolningstid utan man släpper av barnen utanför grindarna första dagen och sedan får de klara sig. Spanska skolor ligger också rätt mycket före den svenska skolan eftersom de börjar tidigare. De har rätt höga prestationskrav och väldigt mycket läxor. Jag är övertygad om att det finns massvis med bra spanska skolor, men som med allt annat är det olika hur bra man klarar av den typen av press. Alla barn är olika och det som är bra för ett barn kan vara helt förödande för ett annat.
Uppe i menyn här på min blogg har jag listat de svenska skolorna som finns i Spanien, där hittar du också kontaktuppgifter till dem.
Om ni har varit mycket i Spanien innan så kan det vara både en fördel och nackdel. Fördel för att man hittar och känner till det, kulturen är som känt avsevärt annorlunda än den svenska på gott och ont. En nackdel kan vara att man kanske har en bild av hur det är när man är på semester. Att leva här hela tiden är något helt annat. Man vill ha och prioriterar helt andra saker än vad man gör på semestern. Kan vara värt att tänka på.
Vad gäller bostad är mitt absoluta råd att ni hyr något ett kort tag för att när ni väl kommit hit kolla runt bland olika områden och känna efter vart ni vill bo en längre tid. Skriv aldrig på några kontrakt utan att ha sett bostaden. Inte sällan är det så att den bostad man sett på bild föga liknar den som finns i verkligheten. Har hänt att bostaden inte ens ligger där den uppges ligga… Nästan alltid är det så att den bostad man hyr först inte alls är där man sedan vill bo, man måste komma på plats och känna in allt innan man kan ta ett sådant beslut. I Spanien hyr man alltid privat och det finns i princip inga tillsvidarekontrakt så som i Sverige, utan man hyr i 11 månader max, sedan kan man eventuellt förlänga avtalet efter det. Detta har att göra med den starka besittningsrätten som uthyrarna vill undvika. Många hyr också bara ut långtid från september till juni, under sommaren vill man ofta hellre hyra ut veckovis då man kan få lika mycket i veckan för en bostad som man annars får på en månad… Men man kan absolut ha tur eller lyckas förhandla sig till att få ett åretruntboende som löper på hela tiden, så man skall inte ge upp.
Vi trivs väldigt bra och saknar väldigt lite av Sverige. Det kan ta ett tag att anpassa sig och stundvis kan det kännas lite jobbigt och hemlängtan kan sätta in, men på det hela taget blir allt bättre med tiden. Vi har svårt att tänka oss att byta ut det vi har nu mot ekorrhjulet i Sverige.
Jag hoppas att ni vågar ta steget och göra allvar av era planer. Ni får väldigt gärna höra av er igen och berätta hur det går eller fråga mer. Vill ni ha mailkontakt så kontakta mig gärna på linnea@linneaberglund.se
Ser fram emot att höra av er igen!
//Linnéa
Hur mycket kosyar skolan då .fick ni nån skolpeng?
Vi har barn 14 år.11 år .8 år och 5 år
Velat åkahalv årtill spanien.jag har sjukpension min msn arbetssökande .han gar sen jobb i sverige .fråb vår till höst .
Så helst på hösten efter sommaren skulle vi flytta när höstterminen börjar )nu åker vi igen vara en månad för att semestra och könna i .har varit till costadet sol 2 ggr tidigare tagit ledogt från skolorna .mvh masriafrank.
Jag hsr också sjukdonen Eds .så borde flytradit därför åå vintrarna att må bra .
Hej.
Det beror på vilken skola du menar, det finns flera svenska skolor i Spanien. På sydkusten finns det två, en i Fuengirola och en i Marbella. Priser ska stå på skolornas hemsidor. Det är flera år sedan vår dotter gick där nu så jag vet tyvärr inte aktuella avgifter, de kan ha ändrats sedan hon gick där, men det är rätt dyrt. Vi fick ingen skolpeng, för att få det måste man jobba för svenskt bolag i Spanien och det är inte alltid man får det då heller, det är upp till ens hemkommun att bevilja det.
Skolorna i Fuengirola och Marbella tar emot elever för hela terminer, helst hela läsår, och inte för kortare perioder under terminerna. Eller så var det när vår dotter gick där i alla fall. Skandinaviska skolan på östkusten tar däremot emot även kortare perioder.
Hej!
En fråga som du kanske kan besvara. Min son och hans kusin älskade ett program på spansk tv när vi var på Mallorca sist. Det är ett tecknat program om en ensamstående mamma med en mkt busig liten bebis som hittar på allt möjligt bus.
Jag har försökt ta reda på vad programmet heter utan att lyckas, kanske du kan hjälpa mig om du känner till det. Barnen hade blivit överförtjusta!!
// Alexander
Hej.
Alva tittar väldigt lite på tv så jag har tyvärr ingen koll på det, men jag skall höra mig för om någon annan vet. Återkommer när jag kollat upp det.
Hej,
Hamnade på din blogg då vi nu planerar flytt till just Costa del sol någon gång mellan maj och augusti. Min man har fått jobb på Malaga flygplats och jag kommer till en början vara föräldraledig t om vt 2017. Vi tänker ha vår dotter på 3 år på svensk förskola i Fuengirola.
Jag har massor med frågor och funderingar till dig. Först och främst:
Var är trevligt för barnfamilj att bo (barn som är 1 och 3 år i sommar)? Vi har googlat och hittat Benalmadena. Hur är Fuengirola?
Vi vill gärna ha en liten trädgård/uteplats(radhus eller villa) och helst gångavstånd till lekplats. Känner du till något runt där ni bor? Vi tänker hyra till att börja med.
Vet du vad som är en rimlig hyra för detta? Förstår att det varierar såklart men vad betalar ni t ex?
Vi funderar på att åka på en weekend till området innan och då ev titta på objekt att hyra. Vet du någon mäklare vi kan kontakta?
Ska läsa vidare på din blogg, så kul att läsa om er som redan gjort den stora flytten.
Kan du hjälpa mig med några svar är jag tacksam.
Med vänlig hälsning
Anina
Hej.
Vad kul att du hittade hit. Hoppas att jag kan hjälpa dig med svar på åtminstone några frågor.
Först: jag rekommenderar definitivt att ni om ni har möjlighet åker ner några dagar och tittar runt på plats. Det är en helt annan sak att vara där än att se bilder. Så kan ni, åk ner och leta live!
Eftersom ni har rätt små barn så skulle jag absolut rekommendera Fuengirola framför Benalmadena eftersom Fuengirola till skillnad från de andra orterna i området är väldigt platt. Det känns som att det borde vara lättare för barnen att röra sig där och lättare för er med vagn och så om ni använder det.
Gångavstånd är det överallt i Fuengirola, det är en väldigt kompakt liten stad med nära till det mesta. Lekplatser finns överallt i mer eller mindre bra skick, så det behöver man aldrig vara orolig över att inte hitta.
Svenska skolan (och förskolan) ligger i Los Boliches, som eg. är en egen liten ort, men som ofta räknas som ett område i Fuengirola. Jag hade absolut sett mig omkring där först, det finns en hel del trevliga bostadsområden där. Närheten till skolan är en absolut fördel, annars går mycket tid åt till att hämta och lämna på skolan. Bor man utanför Fuengirola behöver man i princip bil (om man inte bor utefter tåglinjen, då kan man ju åka tåg) och trafiken är som den är och parkeringsplatser är en otrolig bristvara under högsäsong (räkna maj-september, eller åtminstone juni-augusti. Men maj-september är närmare sanningen tycker jag), så att kunna gå är en klar fördel.
Nu är era barn så små så de har väl inte så mycket aktiviteter direkt, annars finns det gott om aktiviteter för barn och unga att göra i Fuengirola, om de klarar av spanska och/eller engelska vill säga. Finns nästan ingenting på svenska, inte ens det som svenska skolan ordnar, även om det finns ett litet utbud. Det allra mesta är dock på spanska och i viss mån engelska. Men mycket kan man ju göra och arrangera själv och med andra barnfamiljer. Lek på stranden och lekplatser räcker ju långt för såpass små barn.
Jag har skrivit om det många gånger här på bloggen och jag säger det igen: standarden är ofta väldigt långt ifrån den svenska och även möbler är ofta gamla/slitna/dålig kvalitet. Vill man ha något som mer likna svensk standard får man betala rätt mycket mer för detta. Nu har vi bara bott i lägenhet eftersom villor är ovanliga i stan, då får man mer utanför och blir direkt beroende av bil med ovan nämnda resultat, och dessutom dyra, så även radhus. Trädgård är rätt svårt att få tag på och även större uteplatser är ovanliga i stan. Man får räkna med balkong och ev. gemensamt poolområde. Både villor och radhus finns, såklart, men man får räkna med att betala en del då. Man skall också tänka på att elen är väldigt dyr och radhus/villa är dyrare i drift än en lägenhet. Av den anledningen är det också viktigt att kolla så att bostaden inte ligger i norrläge eftersom vinterhalvåret kan vara både rått och fuktigt inomhus. Det är svårt att få upp temperaturen till mer än runt 18 grader och då får man elda på ordentligt = dyrt. Det är inte helt ovanligt att ligga runt 700-1000 sek/månad i el, utan att ha krämat på något större, utan som vanlig förbrukning, i en mindre 3:a.
Vi har betalat 650 euro för en mindre 3:a med två SMÅ balkonger, utan pool, men nära till havet och väldigt centralt. Standarden relativt ok, nya golv osv, men gammalt kök, gammalt badrum osv. Rätt dyrt, finns absolut billigare att få tag på. Räkna dock med att under i alla fall juni-augusti, ofta även maj och september, får man betala lika mycket i veckan som man annars får i månaden för en bostad. Detta är högsäsong och de flesta vill få ut så mycket som möjligt för sina bostäder. Kontrakt skriv i princip aldrig på mer än 11 månader åt gången pga besittningsrätten och få har lust att teckna tillsvidarekontrakt utan vill gärna ha sommaren fri för att kunna få ut högre hyror då. Därför kanske man får räkna med att hyra något som är så billigt som möjligt under sommaren och när man är på plats leta efter något annat att hyra från kanske september och fram till maj/juni året efter. Det går att få tag på de som är villiga att hyra ut ett helt år för en fast månadshyra som inte är hutlös, men det är rätt svårt och då är standarden ofta väldigt låg.
Eftersom ni har små barn så tänk också på ljudnivån i området ni kollar på. Spanjorer (och turister) är inte kända för att vara särskilt tysta av sig och de har sena vanor. Prat, skratt (och gråt från barn som är mycket trötta men ändå är med ute), skateboards, vespor, bilar och annat hörs långt in på nätterna genom de otroligt tunna 1-glasfönstren (tänk husvagn). Små torg och gator med uteserveringar är väldigt mysiga, men när människor samlas där på kvällar och nätter så hörs det, tro mig.
Sist vill jag säga att solkusten är ett jättehärligt ställe att bo på med så små barn som ni har, eller med äldre barn som kan ta sig till och från kompisar och aktiviteter själva. Mellanåldern, som min dotter är i, är lite svårare, eftersom de då är så beroende av att ha skjuts och sällskap överallt. Man låter dem knappast röra sig fritt i stan och många bor utspritt och man behöver åka bil. Min dotter har haft svårt att anpassa sig till just detta och saknar att leka mer fritt med kompisar och kunna gå själv till dem som hon kan hemma.
Jag har listat en del mäklare och fastighetsförmedlare här på bloggen uppe i huvudmenyn. Kika gärna där. Tänk på att de allra, allra flesta, även de man möter på sociala medier som tex Facebookgrupper, tar betalt för att leta bostad åt folk. Många försörjer sig på det här nere, man behöver ingen utbildning och man har inget ansvar gentemot sin ”kund”, så antalet bostadsförmedlare är enormt stort. Många drar sig inte för att luras en del och alla lägger på rätt rejält på priset för att få ut sin del. Det blir dyrt med andra ord. Leta hellre själva på plats, titta efter skyltar på fasader och balkonger där det står Se Vende. Ring och kolla om ni får hyra. Titta efter annonser i Spaniens motsvarighet till Blocket osv (finns listat i menyn här på bloggen).
En sista sak: kolla noga upp med skatteverket och försäkringskassan så att föräldrapenningen inte ryker när ni är borta såpass länge. Man får eg. inte vara borta mer än max 6 månader på ett år med bibehållen ersättning, därefter är man återbetalningsskyldig och blir det då från dag 1, alltså även för första halvåret. En djungel det där och jag vet att många gör vad de kan för att fuska och säger att ”jag har varit utomlands länge och det har inte varit några problem”, men då handlar det oftast om att de helt enkelt inte blivit påkomna. Kolla noga vad som gäller för er, det finns vissa undantag osv så alla fall är inte helt lika, det beror lite på varför man är utomlands och så.
Har ni fler frågor får ni gärna höra av er till mig på linnea@linneaberglund.se
Lycka till!
Hej! Fantastisk sida. Vi funderar på att flytta till Mallorca inom 1 1/2 år. Vi letar boende, vi kan till och med tänka oss att sälja allt vi har hemma i Sverige. Våra barn blir då 12 och 13. Vi har tänkt att sätta dom i spansk skola, för att lättare komma in i den spanska kulturen. Men det är mycket att fixa innan man kan flytta. Även tittat på fastlandet för man får mycket gör pengarna. Men barnen vill till Mallorca. Något annat som man måste tänka på? Mvh Cath
Tack, vad glad jag blir!! Roligt att ni skall ta steget och flytta. Stort grattis och lycka till får man väl säga 🙂
Kan absolut vara smart att ha barnen i spansk skola, särskilt när de är två och har stöd från varandra. Att tänka på just med skola är väl bara att spanska skolan är milsvid skild på massor av sätt från den svenska och det kan bli en liten omställningstid för barnen innan de har vant sig vid det nya. Bra är ju om de kan lite spanska innan då också, men allt sånt har ni säkert redan tänkt på innan. De är ju som sagt två och har varandra, det underlättar.
Mallorca är underbart, ni kommer säkert att trivas!
Annat att tänka på är att det tillkommer mycket avgifter på saker som man kanske inte är van vid. Så allt är inte alltid så billigt som det kan verka vid en första anblick… Det mesta tar längre tid än i Sverige, man får andas djupt och räkna till 10 många gånger. Men allt sånt vet ni helt säkert redan.
Man kan också ha med sig att Spanien är ett land där familjen är väldigt viktig och där man umgås oerhört mycket med just familjen, vilket kan kännas lite svårt när man bor där utan sin familj… Jag vill gärna umgås med människor från alla länder/nationer och det tror jag att man vinner mycket på om man kan lyckas med.
Var väldigt noga med valet av område att bo i. Tänk på hur ljudnivån upplevs på kvällar och nätter, särskilt under högsäsong. Ljudisolering är nästintill obefintlig och fönstren ofta 1-glas, med andra ord hörs allt oerhört tydligt in… Detsamma gäller för kylan på vintern. Ofta är det varmare ute än inne under vintern. Mycket kläder på inne och gärna värmefilt eller liknande i sängen för att slippa råkalla lakan vid läggdags!
Ni kommer i princip garanterat att behöva ta hjälp av någon form av redovisningsbyrå eller liknande för deklaration, nästan omöjligt att göra själv. Bara ett tips.
Har ni möjlighet så sök NIE (om ni inte redan har det) redan i Sverige, kan göras via konsulat, länkar finns här på sidan, det är både billigare och smidigare än att göra det från Spanien. Behövs till precis allt så man måste börja där.
Önskar er all lycka till och skriv gärna och berätta hur det går för er!
Hej Linnea! Jättekul att du skriver så mycket om livet i Spanien och allmänt. Jag undrar om du kunde skriva lite mer om möjligheter att plugga distans eller högskolan för oss svenskar? Mvh
Hej!
Vi funderar på att flytta ner till Spanien under 6-12 månaders tid till att börja med. Vi tänkte bo utanför Barcelona. Jag och min man skall studera på distans från Sverige (CSN).
Är det svårt att få nie nr på den inkomsten (+hyra för värt hus vi hyr ut & barnbidrag)?
Kan vi välja att själva ha hemundervisning för våra barn 10 resp 11 år då
Äldsta har autism och svårt med skolan över lag..
Med vänlig hälsning, Jeanette
Hej.
Spännande med flytt!
Nie-nr brukar aldrig vara problem att få, se länkar här på min sida om vart ni kan vända er. Ni kan skaffa det innan ni drar iväg, mycket smidigare och snabbare tyckte vi.
Har helt ärligt ingen aning om hur det fungerar med hemundervisning, tror det är upp till varje kommun att bevilja. Ta noga reda på det innan ni drar iväg. Utanför Barcelona finns ingen svensk skola, men det har ni säkert koll på. Det är rätt dyrt i och kring Barcelona också, men det vet ni säkert också redan. I de spanska skolorna där uppe måste eleverna förutom spanska också läsa katalanska. Har man svårt med skolan så kan det vara en stor risk att ta att sätta i spansk skola, där systemet är väldigt annorlunda än i Sverige. Långa dagar, MASSOR av läxor, föräldrar får inte vistas på skolan ens första dagen, betyg redan från de är fem år osv.
Tips är också att kolla noga så att ni inte hamnar i en sits där ni blir återbetalningsskyldig för barnbidrag, man får bara ta emot det några månader, läs mer om även det här på sidan, och stannar man utomlands längre så blir man återbetalningsskyldig.
Jag tycker absolut att man ska våga ge sig iväg, men har man barn är det enligt mig inte bara att dra på vinst och förlust, särskilt inte om man har barn med särskilda behov, så ta noga reda på allt genom att prata med Skatteverket, CSN, Försäkringskassan och er kommun för att få veta vad som gäller i just ert fall.
Lycka till.
Tack snälla för svar! Här hemma på ambassaden sa dom att man måste köpa något eller arbeta där nere flr att kunna då nie nr härifrån – annars måste vi ansöka på plats – så vi får ansöka där.
Jag har även pratat med spanska ambassaden, svenska ambassaden i Spanien och jurist i Spanien men inget vet någonting om hur det ser ut med skolplikt / hemundervisning ?! Vet inte riktigt vart mer jag ska kolla – har du något bra tips? 🙂
Tack igen för svar 🙂
Vi varken köpte något eller jobbade i spanskt företag för att få Nie-nr. Vi sökte via konsulat, inte ambassad.
Hemskolning är det ju svenska myndigheter som fattar beslut om, inte spanska. Såvida ni inte ämnar skriva ut er från Sverige helt? Men då kan ni å andra sidan inte få CSN. Mitt bästa tips är att söka efter grupper, tex på Facebook, med andra som hemskolar och se hur de har gjort. Vet att svenska myndigheter inte är särskilt pigga på det, men att det går om man krigar en del för det. Så, kontakta er kommun där ni är skrivna nu och prata med dem, samt kontakta andra som hemskolar. Vi har ju inte gjort det så jag är inte sådär väldigt insatt i det hela tyvärr.
Hej! Vi har två barn, 1 år och 4 år, och funderar på att flytta till Marbella eftersom jag har fått ett jobberbjudande. Vi har ställt den äldsta i kö till svenska förskolan i Marbella. Den äldsta börjar komma upp i en ålder där hon vill leka mycket med kompisar. Vet du hur det är för barnfamiljer att bo i Nueva Andalucia eller område nära svenska förskolan? Är det svårt för barnen att få kompisar? Jag läste någonstans att man får skjutsa barnen mycket för lekdejter.
Tack för en bra sida!
Hej.
Spännande med flytt!
Ja det stämmer att man får köra mycket mellan kompisar. Att springa själva till nån kompis existerar knappt, man följer i princip sina barn överallt. Visst kan man lösa så att barnen följer med varandra hem efter skola och så, men ja, skjutsa/följa måste man ställa in sig på. Som regel bor alla väldigt utspritt, men just Nueva Andalucia är populärt bland svenska familjer så där bor många. Sen är det ju väldigt roligt för barnen att lära känna spanska barn också, de lär sig spanska mycket snabbare då, men det är inte helt lätt när barnen går i svensk skola. De spanska barnen har som regel långa skoldagar och därefter timmar med läxläsning så den naturliga kontakten med dem är ju just genom skolan. Men kanske kan barnen lära känna spanska barn genom aktiviteter?
Svårt att få kompisar skulle jag absolut inte säga att det är, sen beror det ju på vilken individ barnet är. En del är mer utåtriktade och andra tar tid på sig att lära känna nya kompisar.
En nackdel kan ju vara att kompisar kommer och går i hög grad eftersom många bor en begränsad tid i Spanien och sen flyttar vidare eller hem till Sverige igen. Så barnen får lära sig att ta avsked på ett annat sätt än vad de kanske hade behövt annars.
Så, som svar på din fråga måste jag säga att det som regel går snabbt att få kompisar men att dessa också kan försvinna. Ställ in er på att skjutsa och följa barnen och att det mycket sällan är så att barnen tar sig själva till varandra.
Hoppas du blev något klokare 🙂
Hej Linnea. En fantastisk bra sida du har.
För ev.en.kommande flytt till Spanien. Vad är Nie-nr?
För en permanent flytt till Spanien behövs det någon form av formell ansökan till Spanien innan inflytt .
Hej Linnea!
Du har en fantastisk bra sida med information.
Min fråga är vad är Nie.nr ?
Jag söker fast arbete i Spanien och har fått några erbjudande. Kommer ev. därför att flytta permanent till Spanien. Behöver man en formell ansökan till Spanien innan man flyttar dit permanent ?
Hälsningar
Eva
Hej.
Ett NIE nummer är ett identitetsnummer för utlänningar i Spanien. Det behövs bla för att kunna öppna bankkonto, teckna abonnemang, få hyreskontrakt osv. Du behöver sedan ansöka om residencia för att få stanna i mer än 3 månader. Om du vistast 183 dagar eller mer om året i Spanien anses du ha din huvudsakliga hemvist där och du blir då automatiskt residente. Det är inte frivilligt. Spanska myndigheter har numer tillgång till tex elräkningar i din spanska bostad och kan på så vis lättare ha koll på hur länge du är där. Om du dessutom jobbar där så ska du enligt lag söka om att ha din skatterättsliga hemvist (residencia fiscal) i Spanien. Du måste då deklarera i Spanien. Det gäller även om du bor där kortare tid än 6 månader om året, men äger bostad/fastighet där.
Mitt råd är att kontakta kunnig jurist i Spanien för att få hjälp med allt om du inte är väldigt bra på spanska och spansk byråkrati.
Hej
Jag skulle fråga om barnbidrag i spanien?
Hej.
Om du menar att fortsätta få svenskt barnbidrag när du bor i Spanien så är man mig veterligen inte berättigad till det, annat än i undantagsfall (lite beroende på orsaken till att du flyttat dit och hur länge du är borta). Kontakta Försäkringskassan för mer info.
Hej Linnéa!
Bor ni fortfarande kvar i Spanien? Är ni fortfarande i Hunnebo på somrarna?
Vi är inne på en flytt under ht -19 el vt-20 och bor på Smögen men jag jobbar i Hunnebo. Hade varit kul att prata med dig om hur det är att leva där om ni ändå är där i sommar.