Jag får dagligen högvis med mail innehållandes frågor om utlandsflytt och om hur vi tänkt och gjort. Då och då samlar jag ihop dem och gör ett inlägg här på bloggen eftersom det helt tydligt är sånt som många verkar vilja ha svar på.
Väldigt många frågor rör jobb i Spanien. Hur svårt är det egentligen att få? Många skriver om att de är högutbildade så det borde väl inte vara något problem? Hur gör man för att söka jobb i Spanien?
Nu kan jag bara prata utifrån min erfarenhet och runt sådant jag har hört och sett själv på plats och av människor som bor i Spanien. Jag hävdar inte på något sätt att mitt svar är en sanning, men det är min erfarenhet. Så här: man kan få jobb i Spanien, absolut. Men att det skulle vara en fördel att vara högutbildad stämmer, efter vad jag sett, inte. I alla fall inte längs med sydkusten, kanske om man tar sig till städer som Madrid och Barcelona. De jobb som finns relativt många av är på olika callcenter, som telefonförsäljare. Det finns en del jobb, särskilt säsong, inom restaurang och hotell. Vissa i butik. Nästan alla kräver att man kan spanska. Det finns däremot en hel del svenska och skandinaviska företag där det räcker att man kan något av de skandinaviska språken och engelska. Sector Alarm är ett av de företag som har kontor i t.ex. Fuengirola och som anställer svensk personal. Jag har även hört en del som fått jobb på bank, men då krävs absolut spanska. Många jobbar även med fastighetsförmedling, dvs att leta bostäder åt andra, främst skandinaver, som kommer ner. För att hitta något tar de en avgift, något som den de letar åt inte alltid förstår utan många tror att personerna bara är schyssta och hjälper till. Det finns inte särskilt många varken mäklare eller fastighetsförmedlare som inte har mer eller mindre dåligt rykte eftersom de inte har ansvarsförsäkringar, utbildning osv och många drar sig inte alls för att både ta ut överpriser och lura sina kunder. Även här är det bra att kunna spanska. Frisör är ett annat yrke som funkar rätt bra för svenskar, precis som hantverkare. Överlag är praktiska jobb mycket lättare än akademiska.
Annars är det i princip egna företag som gäller, nätbaserade. Helst sådana med svenska kunder så att man därmed kan ta ut svenska priser. Lönerna i Spanien är väldigt låga… Alternativt att man har ett flexibelt jobb där man reser mycket men kan bo i och arbeta från Spanien.
Många är de som åker ner och tänker starta (och även startar) café och restaurang. Det är mer eller mindre dödsdömt från start. Få klarar sig mer än max något år om ens det. Det finns så otroligt många redan, utbudet är enormt. Tänker man att ”ja men jag ska ha en svensk restaurang, det måste ju funka bra” så tänker man fel. Det finns. Omg, så många det finns. Så om planen är att åka ner och öppna restaurang så råder jag en att tänka om.
Vill man ändå ner och jobba så skall man såklart inte hänga läpp och ge upp. Allt går med en massa energi och framåtanda. Kanske har man en toppenidé om något eget (inte restaurang) och då skall man ju såklart satsa. Min erfarenhet är att det ofta är lättare att ha eget företag än att söka jobb i Spanien. Entreprenörskap, energi och driv är ledorden.